https://www.inthepicturecommunicatie.nl/uploads/images/headers/In-The-Picture-Crisismanagement-Blog-1852x120.jpg

Blog

Crisiscommunicatie is soms beestachtig!

Werelddierendag. Paginagroot, het artikel over de te adopteren honden die in Spanje met smart op een nieuw baasje wachten. De Telegraaf en Transavia strijken loyaal hun hand over hun commerciële hart met het openen van een luchtbrug om ca. 200 honden uit een overvol Spaans asiel over te vliegen naar Nederland. Enige voorwaarde is dat Henk en Ingrid voor deze Spaanse snuitjes vallen. 

Twee weken later kopt dezelfde krant vier piepkleine kolommetjes onder aan een pagina: ‘Zwerfdieren levend oven in voor EK’. Wat voor de één een publicitair interessante Iberische ‘bedrijfspoedel’ is, is voor de ander blijkbaar een ovenvers vuilnisbakkie. Beestachtig nieuws!

‘Hot news’
‘Hot’ news, zou je toch zeggen. Maar niets is minder waar! Op 1 oktober(!) had een collega mij via Facebook al gewezen op deze ‘opruimactie’ in Oekraïne en gevraagd een petitie in te willen vullen, hetgeen een kleine 400.000 mensen gelukkig inmiddels, net als ik, hebben gedaan. In onze Tweede Kamer bleef het oorverdovend stil en maar goed ook, want staatssecretaris Henk Bleker had zijn handen al méér dan vol aan de overplaatsing van orka Morgan van Harderwijk naar Tenerife.

Wanted: dead or alive
Beste lezer, wie zal zich volgend jaar zomer tijdens het EK nog bekommeren om de duizenden zwerfhonden en -katten die een gruwelijke dood gevonden hebben, om plaats te maken voor onze helden met hun uitzinnig oranje gevolg. Wie zal er dan nog bij stilstaan, dat op dit moment in de Oekraïense speelsteden Kiev, Donetsk, Livid en Charkov speciale opsporingsteams, uitgerust met pistolen en knuppels, de straat opgaan om in ‘moordend’ tempo de straten schoon te vegen. Ieder loslopend dier wordt ogenblikkelijk neergeknuppeld of neergeschoten en al dan niet dood in mobiele verbrandingsovens van 900 graden Celsius gegooid.

ING-keffertje
Ik krijg dan toch een enigszins nare bijsmaak, als ik vervolgens een commercial van ING zie, waarin uitgerekend een geconditioneerd keffertje gaat blaffen als je zegt dat het Nederlands ‘ING-tal’ het EK wint. Ach, de een zijn dood is de ander zijn brood, zullen we maar zeggen. Dan hadden onze Oosterburen het tijdens het WK met de inmiddels overleden octopus Paul toch wat subtieler aangepakt, vind ik!

Wakker Nederland
Crisiscommunicatie is soms beestachtig! Helemaal jeuk kreeg ik toen recent een liefdevolle foto van René Froger met zijn ‘perro español de asilo’ loeigroot de voorpagina van de krant van Wakker Nederland sierde. Ik ontkom toch regelmatig niet aan de vraag die ik aan mezelf en aan u stel:

Hoe wakker is Nederland eigenlijk?